Quantcast
Channel: ADI – FADfest
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Guanyadors dels premis ADI 2016

$
0
0

El passat dia 9 de juny es va celebrar la cerimònia de lliurament dels Premis ADI 2016, al Disseny Hub Barcelona. L’Associació de Disseny Industrial ADI-FAD organitza aquests premis, que aglutinen els principals reconeixements del disseny industrial i de producte a Espanya: els Premis Delta i les Medalles ADI per a estudiants. A més, per primera vegada en la seva història, els ADI inclouen un premi dedicat a retre homenatge a la cultura del disseny i la seva aportació a la societat, el Premi ADI Cultura.

El jurat dels Premis, format per Jasper Morrison, dissenyador britànic; Jeannette Altherr, dissenyadora industrial cofundadora de l’estudi Lievore Altherr Molina; Alexader von Vegesack, fundador i president de CIRECA i impulsor de Domaine de Boisbuchet; Xavier Costa, CEO de Lékué i Gràcia Cardona, presidenta d’ADI-FAD, cofundadora i actual directora de la publicació on-line diarioDESIGN, van decidir atorgar 1 Delta d’Or i 8 Deltes de Plata, als següents projectes:

Premis Delta

Premi Delta d’Or 2016

Closca_fuga_imagen_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producte: Closca Fuga
Disseny: Closca Design, CuldeSac
Empresa productora: Closca Design

Descripció: Casc de bicicleta urbà amb un disseny minimalista i una estètica molt cuidada. Té la particularitat que es plega fàcilment i en menys d’un segon —mitjançant un sistema patentat mundialment— ocupant menys de la meitat del seu volum. Molt lleuger, també té capacitat de personalització intercanviant les viseres (diferents colors, materials…).
Un casc totalment diferent però sense minvar gens ni mica la seguretat. Disponible en dos colors bàsics (negre i blanc) deixant a les viseres intercanviables la possibilitat de customitzar-lo.
Veredicte del jurat: Producte de disseny altament sofisticat, però que fuig de l’alta tecnologia, tant en el seu aspecte com en el seu funcionament. Destaca pel seu excel•lent mecanisme i la innovadora forma de guardar-lo. Té en compte sobretot la gent que lloga o fa un ús esporàdic de la bicicleta
Premis Delta de Plata 2016

Banc_Bernardes_imatge_01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producte: Banc Bernardes
Disseny: Andreu Carulla Studio
Empresa productora: Silleria Vergés S.A

Descripció: Banc dissenyat per a una galeria d’art que anteriorment allotjava 1 convent. Vol capturar l’austeritat i discrecionalitat lligada a un lloc de culte, alhora que procura assolir la màxima comoditat i confort per a l’usuari. S’han auto limitat els materials i tècniques de producció emprades per tal que el resultat fos un banc que podria haver estat fabricat fa cent anys. Una peça a-temporal, elegant i sòbria, d’aspecte lleuger però d’una gran robustesa.
Veredicte del jurat: Amb la seva sòlida aparença és capaç de transmetre el zeitgeist (esperit dels nostres temps) del ressorgiment del post-modernisme.

 

Persiana_barcelona_imatge_02

 

 

 

 

 

 

Producte: Persiana Barcelona
Disseny: Pau Sarquella i Diana Usón, Arquitectes
Empresa productora: Persiana Barcelona SCP

Descripció: Aquesta persiana és la resposta a un concurs d’idees per millorar espais oblidats de la ciutat. La idea consisteix a substituir els desafortunats plàstics dels balcons del Raval, per persianes tradicionals de corda que també protegeixin de l’aigua. La comoditat i la ventilació dels habitatges es recuperen i, amb ells, l’aspecte de les façanes. Una alteració geomètrica en la lama permet que un producte tradicional sigui la solució a un problema urbà. La persiana Barcelona és una aposta per l’artesania i el valor del treball a mà, per repensar la persiana de corda com un producte sostenible, millorant la qualitat d’un element que fa més d’un segle que protegeix les obertures del nostre país.
Veredicte del jurat: Projecte que millora un producte tradicional molt estès per la seva gran adaptabilitat i desenvolupa una gamma de colors inspirada en els edificis Barcelonins.

 

Hotel_hanger_imagen_02
Producte: Hotel Hanger
Disseny: Borja García Studio
Empresa productora: Nomess Copenhagen

Descripció: Un penjador que resol les funcions pròpies d’un entorn contract tan sever i, de vegades, agressiu com és l’hotel, solucionant el tradicional i incòmode sistema anti-furt amb una nova geometria més propera i humana. Un objecte per a demostrar que estètica i funció no tenen significats contraris sinó paral•lels.
Veredicte del jurat: Per ser una revisió elegant que millora els models ja existents, tant a nivell estètic com funcional.

Io_imagen_01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producte: lo
Disseny: Rubén Saldaña – Arkoslight’s Head of Design
Empresa productora: Arkoslight

Descripció: Projector LED miniaturitzat en una peça tan petita que cap al palmell de la mà. Concebut per a aplicacions d’il•luminació d’accent, les seves petites proporcions permeten instal•lar-lo en vitrines, aparadors i petits espais sense generar una presència invasiva en l’escena.
Veredicte del jurat: Solució petita i atractiva, neta i funcional, sense ser freda, específica per al sector d’il•luminació d’aparadors.

KFN 29233 D BlackBoard_Imagen_01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producte: KFN 29233 D BlackBoard
Disseny: Miele. Departament de disseny
Empresa productora: Miele

Descripció: Frigorífic amb una superfície que fa les funcions d’una pissarra familiar. El frigorífic és l’electrodomèstic més desitjat i utilitzat d’una llar. També s’usa moltes vegades com a element de comunicació per recordar tasques pendents. A la Blackboard Edition es pot escriure o dibuixar a la seva superfície amb guixos o llapis especials que s’esborren fàcilment. A més, el seu modern disseny sense tirador és òptim per a qualsevol estil de cuina. En el seu interior, els aliments ressalten a la vista gràcies a una il•luminació LED situada a les vores de cada balda, i permet combinar diferents temperatures i humitats. Té una eficiència energètica A+++
Veredicte del jurat: Una idea òbvia que ningú ha realitzat abans i que converteix una superfície neutra en una interfície familiar. “Black is nice”.

Mallorca_Imatge_2

Producte: Mallorca
Disseny: Estudi Carme Pinós
Empresa productora: Huguet Mallorca

Descripció: Un Una rajola amb forma de triangle equilàter que conté un altre triangle equilàter a dins. El joc consisteix en combinar la rajola en multitud de maneres per tal de crear infinitud de dissenys diferents. Carme Pinós ha escollit un paviment artesanal i sostenible, la rajola hidràulica, per fer un producte d’arquitectura contemporània.
Veredicte del jurat: Interpretació contemporània de la clàssica rajola. Amb gran versatilitat i amplitud de combinacions partint d’una peça molt senzilla.

Santorini_imagen_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producte: Santorini
Disseny: Sputnik Estudio
Empresa productora: Marset

Descripció: Col•lecció de llums d’exterior inspirada en els fanals dels vaixells de pesca que permet crear múltiples composicions. L’usuari escull el nombre de cèrcols-pantalla a col•locar en el difusor, l’ordre, posició i l’orientació de les viseres. D’aquest joc de combinatòries es deriva una rica gamma de llums directes o reflectides. La col•lecció Santorini pot suspendre’s del sostre, individualment o en grup, o anar penjada en forma de garlanda. Funciona també com a aplicació de paret o llum de peu, amb suports accessoris on es lliga de manera informal. Les variants del llum Santorini es multipliquen amb l’elecció del color dels cèrcols-pantalla, produïts en blanc, gris i mostassa.
Veredicte del jurat: Producte versàtil i que permet crear una atmosfera amb el seu aspecte desenfadat i mediterrani. Porta un toc de festa major a casa.

serif_imagen_01

Producte: Serif
Disseny: Ronan & Erwan Bouroullec
Empresa productora: Samsung Electronics

Descripció: Televisió que es defineix per la morfologia del perfil del seu marc en forma de “I” amb serifa. Més àmplia en la part superior i inferior, aquesta forma única dóna solidesa al televisor, convertint-se en mobiliari passant a formar part de l’habitació, en lloc de desaparèixer en les parets. Aquest televisor pot col•locar-se damunt d’una superfície horitzontal, i també pot servir de suport per a gerros, llibres o altres objectes decoratius. El televisor disposa també de potes acoblables, que li permeten assentar-se còmodament i amb gran protagonisme a la llar.
Veredicte del jurat: Finalment un producte tan habitual a totes les llars es converteix en un element bonic, repensant l’estètica comuna de la tecnologia.
Premi Delta d’Opinió 2016
Aquest premi és escollit entre els assistents a la cerimònia dels Premis ADI.

Cadira_Biennale_imagen_04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producte: Biennale
Disseny: Josep Ferrando
Empresa productora: FIGUERAS International Seating

Descripció: Un seient modular realitzat en un únic material, càlid i confortable. Creada en fusta, i fabricada industrialment a partir de processos artesanals, la cadira Biennale conjuga experiència i eficiència energètica per concloure amb un sistema flexible i personal, que dóna resposta als diversos usos de col•lectivitat que es poden plantejar.
Premi ADI Cultura 2016

Adhocracy_01
Projecte: Adhocracy Athens: From making things to making the commons
Responsables del projecte: Ethel Baraona, César Reyes (dpr-Barcelona) i Pelin Tan

Descripció: Adhocracy (adhocràcia), com a oposat de burocràcia, tracta les noves formes de fer les coses, basat en el procés i ràpides [però bones] respostes a certes necessitats, més que en els sistemes tradicionals. Anant més enllà de la noció del Do it yourself i la moda del Tactical Urbanism, Adhocracy destaca assoliments dels fabricants (makers) que són guiats per la voluntat de canviar el sistema, canviant la forma en què ells mateixos fan les coses. L’exposició inclou exemples de fabricants el treball dels quals promou el disseny de codi obert (open source) i posa l’accent principalment en la idea dels béns comuns en relació amb la producció.
Veredicte del jurat: Un projecte amb voca
ció internacional que surt de les exposicions a l’ús, del qual fins i tot es pot dir que és un programa ideològic, però que refusa entrar en definicions. Amb un molt bon treball de comissariat, realitzat de forma oberta, mostra una perspectiva molt actual del disseny i dóna cabuda a altres visions. Adhocracy, com oposat de burocràcia, tracta de noves formes de fer les coses, basat en el procés i ràpides [però bones] respostes a certes necessitats, més que en els sistemes tradicionals.

 

Premi ADI Cultura Trajectòria

La Sala Vinçon


Sala Vinçon

Veredicte del jurat: El jurat de la primera edició dels Premis ADI Cultura ha decidit guardonar La Sala Vinçon per la seva trajectòria en l’àmbit de la cultura del disseny. Des de 1973 i fins a la seva recent tancament, La Sala Vinçon va ser un espai de referència en el panorama artístic i de disseny a la Ciutat de Barcelona. Inusualment emplaçada dins d’un espai comercial, va albergar multitud de mostres i experiències, amb un esperit divulgatiu que va permetre donar a conèixer nous projectes i talents alhora que exposar el treball de reconeguts personatges del panorama nacional i internacional. La singularitat de l’espai i la qualitat del seu contingut van servir per acompanyar i dignificar l’experiència comercial, formant part d’un punt neuràlgic de la cultura material de Barcelona, reconegut i visitat recurrentment per locals i forans. La Sala Vinçon va ser un espai de descobriment continu, que forma ja part de la memòria sentimental de la ciutat.

Medalles ADI 2016

Medalla d’Or

Plow2.7_imagen_3
Projecte: Plow 2.7
Disseny: Roc Miranda i Fuentes
Escola: ESDi Escola Superior de Disseny

Descripció: Pala de rescat que trenca amb la tradicional pala extensible mono-mànec. El projecte es basa en un replantejament ergonòmic d’utilització del producte mitjançant una proposta de doble mànec, amb tres posicions d’ús i una ergonomia molt més simètrica. Aquest plantejament disminueix el desgast físic durant el rescat i n’optimitza el temps. Vinculació externa a la motxilla, no ocupa espai a l’interior i a l’hora actua com a protector del material i d’un mateix davant els possibles traumatismes durant la pràctica de l’esport.
Veredicte del jurat: Projecte molt ben acabat de qualitat gairebé professional que millora un producte existent, a nivell ergonòmic i d’usabilitat i que posa l’accent en la seguretat.
Medalla de Plata

DRAIN-Wi_imagen_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projecte: Drain-Wi
Disseny: Cristóbal Carabante Sánchez
Escola: Escola Municipal D’Art i Disseny Terrassa

Descripció: Sistema ergonòmic per escórrer les baietes de microfibra plantejat per a resoldre un problema de salut, ocasionat per l’ús intensiu d’aquestes en l’àmbit professional. Aprofitant un moviment fluid i natural del cos s’aconsegueix reduir la força necessària, evitant gestos agressius. És portable, robust i no necessita manteniment.
Veredicte del jurat: Un projecte que destaca per oferir una solució per a un sector professional usualment poc considerat.
Medalla de Bronze

Glop_imagen_1 - Copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projecte: Glop
Disseny: Berta Julià Sala
Escola: ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona

Descripció: Col•lecció de cinc recipients que ofereixen una gran varietat de funcions gràcies a la seva baixa rigidesa. Aplicant simples gestos, la seva forma varia i amb això, la seva utilitat. Glop neix de la voluntat de descobrir quines noves funcions poden oferir objectes quotidians, canviant simplement les seves característiques sensorials més pures. Els cinc recipients, fabricats en silicona platí d’ús alimentari, poden considerar-se una tassa, un bol, un plat, una gerra i un bol gran, canviant de tipologia segons com s’utilitzin: serveixen per menjar, beure, abocar, servir, barrejar, colar, preparar, guardar i totes aquelles altres funcions que el seu usuari li vulgui donar.
Veredicte del jurat: Utilitza la flexibilitat intrínseca del material per crear un parament de la llar i la cuina versàtil i multifuncional.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Latest Images